Sunday, September 4, 2011

Biskut Cip Coklat

Bahan-bahan

1/2 cawan + 2 sudub mentega - dicairkan dan disejukkan
3/4 cawan gula perang
6 sudub gula kastor
1 biji telur A
1 biji telur merah
1 sudub esen vanila
1 3/4 - 2 cawan tepung gandum
1/2 suduk soda bikarbonat
1 suduk garam halus
200 gm cip coklat

Cara-caranya

1. Campur tepung gandum, soda bikarbonat dan garam. Ayak dan ketepikan.
2. Pukul mentega dengan kedua-dua jenis gula sehingga gula larut.
3. Masukkan telur dan telur merah. Pukul sehingga sebati.
4. Masukkan esen vanila dan kacau sebati.
5. Masukkan campuran tepung tadi dan kacau sebati.
6. Masukkan cip coklat dan gaul rata.
7. Sejukkan adunan biskut di dalam peti sejuk selama 30 minit sehingga ia mengeras sedikit.
8. Panaskan ketuhar pada suhu 190C.
9. Keluarkan adunan biskut dari peti sejuk. Cedok adunan dengan mengguna dua sudu besar atau pencedok ais krim dan letakkan di atas tin pembakar yang telah digris.
10. Bakar selama 9-10 minit sahaja walaupun biskut masih lembut lagi kerana ia akan makin mengeras apabila ia sejuk nanti.

0 comments: