Sunday, September 4, 2011

Pasta Carbonara

Bahan-bahan

!/2 paket sphageti
air
garam halus
minyak masak
3 sudubmentega
1 biji bawang besar - dicincang halus
3 ulas bawang putih - dicincang halus
1 tin sos pasta putih
1/2 tin air
1 cawan isi ayam - didadu kecil
6 biji cendawan butang - dihiris nipis
1 batang celery - dipotong
sedikit serbuk lada sulah / lada hitam

Cara-caranya

1. Jerang air sehingga mendidih, masukkan sedikit garam halus dan sphageti. Rebus mengikut arahan di paket dan toskan. Ketepikan.
2. Panaskan mentega dan tumis bawang besar dan bawang putih sehingga layu.
3. Masukkan sos putih dan air. Kacau sos sentiasa sambil memasaknya sehingga mendidih.
4. Masukkan ayam, celery dan cendawan butang. Masak sehingga ayam empuk dan batang celery layu.
5. Masukkan sphageti dan kacau supaya bercampur rata dengan sos.
6. Tabur sedikit serbuk lada sulah / lada hitam dan masak sehingga agak kering.
7. Angkat dan hidangkan panas-panas.

0 comments: