Wednesday, September 7, 2011

Puding Laici

Bahan-bahan

28 gm agar-agar tali - direndam
6 cawan air
1 1/4 - 1 1/2 cawan gula pasir
1 tin susu cair
1 tin laici

Cara-caranya

1. Kisar halus separuh daripada buah laici bersama kesemua air laici. Ketepikan.
2. Masak agar-agar bersama enam cawan air sehingga agar-agar larut sepenuhnya.
3. Masukkan gula pasir dan didihkan sehingga gula hancur dan mendidih.
4. Tuang susu cair dan laici yang dikisar kedalam agar-agar. Kacau rata dan didih sehingga naik wap sahaja.
5. Tuang ke dalam acuan yang disukai. Tabur separuh lagi laici di atas puding.
6. Sejukkan dam dinginkan sebelum dihidang.

* boleh diganti 28 gm agar-agar tali dengan 10 gm serbuk agar-agar dan guna 5 cawan air sahaja.

0 comments: