Friday, September 2, 2011

Biskut Seri


Bahan-bahan

1 cawan mentega
1 cawan gula kastor
1 biji telur merah
1 suduk esen vanila
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastad
tepung gandum secukupnya
ceri / hiasan kuih / kekacang

Cara-caranya

1. Pukul mentega dan gula kastor sehingga kembang.
2. Masukkan telur merah dan esen vanila. Kacau sehingga rata dan sebati.
3. Campur kedua-dua tepung jagung dan kastad. Masukkan kedalam adunan mentega. Gaul rata.
4. Masukkan tepung gandum sedikit-sedikit sehingga mendapat adunan yang tidak melekit di tangan. Uli sebentar.
5. Canai doh setebal 1/4 inci di antara dua helai plastik. Terap dengan acuan biskut yang disukai dan letak di atas tin pembakar yang telah digris.
6. Oles permukaan biskut dengan telur putih dan hias dengan ceri/hiasan kuih / kekacang. Bakar pada suhu 160C selama 15 - 20 minit.

0 comments: