Wednesday, September 9, 2009

Bingka Jagung


Bahan-bahan

1 cawan susu cair
1 1/2 cawan air
2 biji telur
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung kastad
3/4 cawan gula pasir
1 sudub majerin - dicairkan
1 tin jagung berkrim
secubit garam halus
sedikit minyak - untuk menggris tin pembakar

Cara-cara

1. Panaskan oven ke suhu 180C. Masukkan tin pembakar dan panaskan sambil membancuh adunan bingka.
2. Masukkan kesemua bahan kecuali jagung berkrim ke dalam pengisar. Kisar sehingga rata.
3. Masukkan separuh dari jagung berkrim ke dalam pengisar tadi. Kisar sehingga halus.
4. Tuang ke dalam sebuah mangkuk dan masukkan lebihan jagung berkrim. Kacau rata.
5. Tuang adunan ke dalan tin pembakar.
6. Bakar selama kira-kira 1 jam. Keluarkan dari oven dan sejukkan.

0 comments: