Wednesday, September 9, 2009

Nasi Qabli Afghanistan

Bahan-bahan

2 cawan beras - dicuci dan ditos
1/2 cawan minyak masak
1 biji bawang besar - dihiris
1/4 - 1/2 kg daging lembu atau kambing - dipotong kecil
1 suduk garam halus
2 ulas bawang putih - dikisar
1 suduk serbuk lada hitam
1/2 cawan pes tomato
2 batang lobak merah - dihiris nipis
1/3 - 2/3 cawan kismis
1/2 suduk serbuk kulit kayu manis
1/2 suduk serbuk jintan putih
1 suduk gula pasir
Air

Cara-cara

1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga layu.
2. Masukkan daging dan goreng sehingga bertukar warna.
3. Masukkan garam, serbuk lada hitam dan pes tomato.
4. Masukkan air dan rebus sehingga mendidih dan daging empuk.
5. Masukkan beras dan air ( jika perlu ) dan masak sehingga nasi tanak.
6. Sementara itu, panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Goreng hirisan lobak merah sehingga lembut dan empuk. Masukkan kismis, serbuk kulit kayu manis, jintan putih dan gula.
7. Bahagi dua kedua-dua campuran nasi-daging dan kismis-lobak merah. Ketepikan.
8. Ambil periuk nasi elektrik. Masukkan separuh dari campuran nasi -daging ke dalamnya. Letakkan di atas lapisan nasi-daging selapis campuran kismis-lobak merah. Tutup lapisan kismis-lobak merah dengan separuh lagi campuran nasi-daging. Lapiskan pula dengan lebihan campuran kismis-lobak merah di atasnya. Tutup periuk nasi dan masak semula sehingga mesra dan masak.
9. Kaup balik nasi dan hidangkan. Tabur diatasnya dengan bawang goreng jika suka semasa menghidang.

* banyak air seperti memasak nasi biasa dengan mengambil kira kuah daging.

0 comments: