Wednesday, September 2, 2009

Roti Canai


Bahan-bahan

4 cawan tepung gandum
1 1/2 suduk garam halus
1 - 1 1/2 sudub gula pasir
1 biji telur - dipukul
1 sudub susu segar
1 cawan air suam
3-4 sudub minyak sapi atau majerin
minyak untuk menggoreng

Cara-cara

1. Campur rata di dalam mangkuk, tepung gandum, garam halus dan gula pasir.
2. Campur rata telur dan susu segar di dalam mangkuk lain.
3. Tuang campuran telur dan susu segar ke dalam campuran tepung. Kacau rata.
4. Tuang air suam sedikit-sedikit sehingga menjadi doh. Uli sehingga mendapat doh yang lembut.
5. Masukkan 1/2 sudu besar minyak sapi atau majerin ke dalam doh sambil diuli sehingga sebati.
6. Griskan sebuah mangkuk dengan minyak sapi atau majerin dan golek-golekkan doh di dalam mangkuk itu supaya permukaan doh bersalut minyak sapi atau mentega. Tutup mangkuk dan perap selama 30 minit.
7. Uli semula doh sambil dimasukkan 3 sudu besar minyak sapi atau mentega. Uli sehingga sebati juga.
8. Bahagikan doh kepada 10 - 12 bahagian. Bulat-bulatkan dan susun di dalam bekas. Oles permukaan ketulan doh dengan sedikit minyak sapi atau majerin. Tutup bekas tersebut dengan plastik atau kain.
9. Perap sekurang-kurangnya 3 jam pada suhu bilik atau semalaman di dalam peti sejuk.
10. Ambil seketul doh dan canai atau tebar senipis mungkin di atas permukaan yang telah diletakkan minyak / digriskan. Renjiskan sedikit minyak di tengah doh yang ditebar. Pegang kedua-dua tepi doh yang lebih panjang dan lipat dari kedua belah tepi itu ketengah berombak-ombak.
11. Pusar-pusarkan doh dari kedua belah hujung kiri dan kanan menghala ketengah sehingga pusaran disebelah kiri dan sebelah kanan bertemu. Angkat pusaran kiri dan letakkan pusaran itu ke atas pusaran kanan atau sebaliknya. Leperkan sedikit. Ketepikan, ulang cara sama bagi doh-doh lain dan buat sehingga habis. Perap kira-kira 10 minit.
12. Panaskan kuali. Oles di dalam kuali sedikit minyak/ minyak sapi/ majerin.
13. Ambil seketul doh yang dipusar tadi. Leperkan agak nipis dengan tapak tangan. Letakkan ke dalam kuali panas.
14. Goreng dengan api sederhana besar sambil dibalik-balikkan dan direnjis dengan minyak hingga keemasan atau garing.
15. Keluarkan dari kuali, letak di atas dulang dan tepuk-tepukkan tepinya dengan kedua-dua belah tangan supaya roti canai menjadi 'flaky'.
16. Hidangkan dengan kuah dal / kari ayam atau daging.

* amaun gula pasir dan susu segar di dalam resepi boleh di ganti dengan 3-4 sudu besar susu pekat manis.
* jika mahu lebih lembut, masukkan sedikit (1/2 sudu kecil serbuk penaik ) ke dalam tepung dan ayak bersama.
* doh yang sama boleh digunakan untuk membuat kulit murtabak tetapi doh hendaklah diperap di dalam minyak sebelum ia dicanai atau ditebar dan diletak inti murtabak.

0 comments: