Wednesday, September 30, 2009

Puding Roti Berisi Pisang

Bahan-bahan

8 keping roti - dibuang kulit tepinya.
3-4 biji pisang masak - dibuang kulit dan dihiris membulat
1/2 cawan kismis
200ml susu segar
2 biji telur
3 sudub gula pasir
sedikit majerin

Cara-cara

1. Oles kedua-dua permukaan kepingan roti dengan majerin. Siat-siatkan atau potong kepada kepingan-kepingan kecil. Masukkan ke dalam tin pembakar yang telah digriskan terlebih dahulu.
2. Aturkan kepingan pisang diatas kepingan roti.
3. Tabur rata kismis di atasnya.
4. Pukul telur sebentar di dalam sebuah mangkuk dan masukkan susu segar dan gula. Pukul lagi sehingga bercampur rata.
5. Tuang rata campuran telur ke atas lapisan roti, pisang dan kismis. Biarkan sebentar sehingga susu diserap oleh roti.
6. Tutup tin pembakar dengan foil aluminium.
7. Bakar puding roti pada kepanasan 200C selama 20 minit. Keluarkan foil dan terus membakar 10 minit lagi.

* tambah susu jika masih terdapat roti tidak diserapi susu tetapi jangan terlalu banyak kerana akan menyebabkan puding terlalu basah.
*pisang boleh diganti dengan lain-lain buah atau isian seperti nangka, nenas, epal, kelapa muda,chocolate rice dan lain-lain.

0 comments: