Tuesday, September 1, 2009

Nasi Ayam

Bahan - bahan

1 ekor ayam - dipotong empat dan dicuci
8 cawan air

Untuk nasi
3 sudub majerin / mentega
3 biji bunga lawang
1 inci kulit kayu manis
4 biji bunga cengkih
1 inci halia - ditumbuk
3 helai daun pandan - disiat memanjang dan disimpul
3 ulas bawang putih - ditumbuk
5 ulas bawang merah - ditumbuk
1/2 suduk serbuk kunyit
4 cawan beras - dicuci dan ditos
2 suduk garam halus

Untuk dilumur pada ayam
1/2 biji bawang besar - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1 inci halia - ditumbuk
1 sudub madu
4 sudub kicap pekat
1 suduk gula pasir
secubit garam halus

Untuk sup
1/2 biji bawang besar - ditumbuk
3 ulas bawang putih - ditumbuk
1/2 - 1 inci halia - ditumbuk
1 punjut sup bunjut
3 biji bunga cengkih
3 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis
garam, gula
daun bawang dan daun sadri
bawang goreng

Cara - cara

1. Ayam direbus bersama 8 - 9 cawan air sehingga mendidih dan ayam separuh empuk.
2. Keluarkan ayam dan masukkan ke dalam sebuah mangkuk besar.
3. Campur rata semua bahan untuk perapan / lumuran ayam dan lumur rata kepada ayam tadi. Ketepikan.
4. Masukkan beras ke dalam periuk nasi elektrik.
5. Panaskan mentega dan tumis rempah tumis sehingga naik bau. Masukkan daun pandan, bahan - bahan tumbuk dan serbuk kunyit. Tumis hingga agak garing dan tuang ke dalam periuk nasi.
6. Masukkan air rebusan mengikut sukatan memasak nasi biasa.
7. Masukkan garam dan tanak sehingga nasi masak.
8. Panaskan 1 - 2 sudu besar minyak dan tumis rempah tumis dan bahan - bahan yang ditumbuk untuk sup sehingga agak garing. Tuangkan ke dalam air rebusan ayam. Masukkan punjut sup bunjut dan jerang sehingga mendidih. Masukkan garam dan sedikit gula secukup rasa. Tabur bawang goreng dan daun sadri dan daun bawang ketika menghidang.
9. Panaskan minyak di dalam kuali. Keluarkan ayam dari perapan dan goreng secara ' deep-fry ' sehingga agak garing. Keluarkan dan tos minyak. Sejukkan dan hiris memanjang untuk dihidang

Sos cili
7 biji cili merah - dibuang biji
1 - 2 ulas bawang putih
3 - 4 sudub gula pasir / ikut rasa
air masak sejuk
2 sudub cuka /ikut rasa
garam

1. Masukkan cili merah, bawang putih, gula dan dan garam ke dalam pengisar.
2. Tambah air masak sejuk setakat separas lada dan kisar sehingga lumat.
3. Tuang ke dalam sebuah mangkuk dan tambah cuka. Rasa masam, masin dan manisnya dan sesuaikan dengan citarasa sendiri. Tambah air masak, jika perlu, untuk menentukan kepekatannya

* boleh juga ditambah sos cili ke dalam sos ini.

Bahan iringan
1 - 2 pelepah daun salad
1 - 2 biji timun - dihiris
2 - 3 biji buah tomato - dihiris

* lebihan perapan ayam ditambah sedikit sup dan dijadikan sos kicap sebagai bahan iringan.

0 comments: