Wednesday, September 2, 2009

Pisang Tanduk Goreng Garing


Bahan - bahan

2 biji pisang tanduk - dikupas dan dihiris sederhana tebal
minyak untuk menggoreng

batter salutan

1/2 cawan tepung naik sendiri
1/4 cawan tepung jagung
1 sudub tepung beras
1/2 suduk serbuk penaik
garam halus
1/4 suduk serbuk kunyit
180ml air suam
1 1/2 sudub minyak masak
1 suduk air kapur sirih

Cara-cara

1. Ayak bersama tepung naik sendiri, tepung jagung, tepung beras dan serbuk penaik.
2. Campur rata garam, serbuk kunyit dan air. Tuang ke dalam campuran tepung dan kacau rata.
3. Masukkan minyak masak dan air kapur.
4. Kacau rata dan perap sekurang-kurangnya 10 minit.
5. Pisang dikupas dan dihiris serong sederhana tebal.
6. Panaskan minyak.
7. Salutkan pisang dengan batter salutan dan goreng sehingga berwarna keemasan.
8. Angkat dan toskan minyak. Sejukkan dan tabur gula ke atasnya.

0 comments: