Tuesday, September 1, 2009

Koay Teow Goreng

Bahan - bahan

1 bungkus kecil koay teow - dikerat kecil
1/2 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 sudub cili kisar
1/2 cawan daging atau ayam cincang
3 - 4 sudub kicap pekat
1 sudub sos tomato
1/2 sudub serbuk lada hitam
1 pokok sawi - dikerat pendek batang dan daunnya
1/2 cawan hirisan kobis putih
1/2 cawan tauge - dibuang ekor
sedikit daun kucai
garam, gula
1 biji telur
2 sudub minyak masak

Cara - cara

1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis cili kisar sehingga garing dan terbit minyak.
2. Masukkan bahan-bahan kisar dan tumis hingga naik bau.
3. Masukkan daging atau ayam. Renih sehingga daging atau ayam empuk.
4. Masukkan sos tomato, kicap pekat, serbuk lada hitam, secubit garam sahaja dan sedikit gula. Kacau rata.
5. Masukkan keratan batang sawi, kobis putih dan renih sehingga kedua-duanya empuk.
6. Masukkan koay teow dan kacau rata dengan bahan-bahan di dalam kuali. Goreng hingga koay teow masak.
7. Buatkan lubang ditengah-tengah koay teow, tuang sedikit minyak dilubang itu dan pecahkan telur. Biarkan seketika sehingga telur memekat, carik- carik kasar telur dengan garfu dan kacau rata dengan kuay teow.
8. Tabur daun sawi, daun kucai dan taugeh di permukaan kuay teow dan kacau rata. Goreng sehingga taugeh dan daun sawi masak.
9. Tutup api dan hidangkan.

* kicap pekat boleh dilebihkan atau dikurangkan mengikut citarasa sendiri.
* hanya secubit garam sahaja digunakan untuk membangkitkan rasa masin kicap.

0 comments: