Wednesday, September 9, 2009

Pengat Pisang

Bahan-bahan

3 biji pisang raja atau 1 biji pisang tanduk
1/2 cawan santan pekat
1 1/2 cawan santan cair
2 keping gula kerek
1/4 cawan gula pasir / ikut suka
1 sudub sagu biji - dicuci dan ditos
2 helai daun pandan - disiat memanjang dan disimpul

Cara-cara

1. Kupas kulit pisang dan hiris membulat setebal 1/2 inci.
2. Masukkan santan cair ke dalam sebuah periuk. Didihkan bersama daun pandan dan gula kerek. Jerang sehingga gula kerek larut.
3. Masukkan pisang dan gula pasir. Kacau selalu supaya tidak pecah minyak. Jerang sehingga pisang masak.
4. Masukkan santan pekat dan sagu biji. Didih sehingga sagu masak.
5. Angkat dan sejukkan.

* gula kerek boleh diganti dengan gula merah.

0 comments: