Tuesday, September 1, 2009

Tomyam Ayam

Bahan - bahan

1 paket kecil pes tomyam
3 - 4 cawan air
1 keping dada ayam - dipotong kecil
2 - 3 batang serai - dimemar
5 - 6 biji cili api - dimemar
1 biji bawang besar - dihiris
3 ulas bawang putih - dimemar
1 - 2 biji buah tomato - dipotong baji
sedikit bunga kobis
2 helai kobis panjang - dihiris
1/2 batang lobak merah - dihiris
2 - 3 biji limau nipis - diambil jus
3 helai daun limau purut - disiat-siat
gula, garam
daun sadri

Cara - cara

1. Masukkan air ke dalam sebuah periuk. Jerang sehingga mendidih dan masukkan ayam. Jerang lagi sehingga mendidih
2. Masukkan pes tomyam, lobak merah, bunga kobis, kobis panjang, serai, cili api, bawang besar, bawang putih dan daun limau purut. Jerang sehingga lobak dan bunga kobis empuk.
3. Masukkan jus limau nipis, gula dan garam secukup rasa. Rasa masamnya dan tambah jus limau nipis mengikut citarasa sendiri. Didihkan sebentar dan tabur daun sadri.

* boleh masukkan apa-apa sayuran mengikut citarasa sendiri seperti cendawan butang, kobis putih dan lain-lain.

0 comments: