Tuesday, July 12, 2011

Kerabu Daun Selom

Bahan-bahan

1 ikat daun selom - diambil daun sahaja
1/2 biji kelapa - diambil isi putih sahaja
2-3 biji cili merah
3 ulas bawang merah
2 biji limau kasturi - diambil jusnya
garam, gula

Cara-caranya

1. Layurkan bawang merah bersama kulitnya diatas api. Buang kulit yang melecur dan ketepikan.
2. Tumbuk cili merah, bawang merah, garam dan gula sehingga lumat.
3. Tambah kelapa parut dan tumbuk sehingga halus.
4. Sangrai bahan-bahan yang ditumbuk bersama daun selom sehingga daun layu dan kelapa kering-kering basah.
5, Tuang jus limau kasturi, balik-balikkan dan rasa asam garamnya. Angkat.

* sambal kelapa ini boleh juga dimakan dengan daun selom tanpa disangrai terlebih dahulu.

0 comments: