Monday, July 11, 2011

Vadei

Bahan-bahan

1 1/2 cawan kacang dal - dicuci dan direndam semalaman
1/2 biji bawang besar - dicincang kasar
1 ulas bawang putih - dicincang halus
1 biji cili merah - dicincang
1 suduk serbuk kari
garam halus
2-3 sudub tepung gandum
daun kari - dihiris halus

Cara-caranya

1. Tos kacang dal dan bahagi kepada dua bahagian. Tiga perempat bahagian dikisar halus dengan pengisar kering dan selebihnya dibiarkan seadanya.
2. Masukkan kesemua bahan kecuali tepung gandum ke dalam mangkuk pembancuh. Gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum dan kacau rata.
4. Panaskan minyak untuk menggoreng secara deep -fry.
5. Sapu sedikit minyak di tapak tangan/ plastik. Letak kira-kira dua sudu besar bahan yang digaul diatasnya, bulat-bulatkan dan leperkan sedikit. Masukkan ke dalam minyak panas dan goreng sehingga keemasan.

* bagi yang tidak suka pedas, boleh diganti serbuk kari dan cili merah dengan serbuk kunyit dan serbuk lada hitam.

0 comments: