Sunday, July 10, 2011

Mihun Tomyam

Bahan-bahan

1 bungkus mihun - direndam
4 sudub minyak masak
9 ulas bawang putih - dikisar
1 cawan udang / ayam
2 - 3 sudub pes tomyam
3 cawan air
1 batang serai - dimemar
3 helai daun limau purut - di siat
3 - 4 sudub sos tiram
1 cawan taugeh
daun kucai
garam, gula
5-6 biji cili api - dimemar
1 biji limau nipis - ambil jusnya/ 2 keping asam keping

Cara-caranya

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan udang atau ayam. Masak sehingga bertukar warna.
3. Masukkan pes tomyam dan air. Renih sehingga udang dan ayam empuk.
4. Masukkan serai, daun limau purut, garam , gula, jus limau/ asam keping, cili api dan sos tiram.
5. Tambah mihun dan kacau rata dengan perencah supaya bergaul rata.Goreng sehingga mihun masak.
6. Masukkan taugeh dan daun kucai. Masak sehingga taugeh layu.

* boleh ditambah lobak merah dan putik jagung jika suka.
* cili api boleh diganti dengan cili merah ( dihiris )

0 comments: