Sunday, July 10, 2011

Mi Hailam

Bahan-bahan

1 paket mi kuning
3 sudub minyak masak
3-4 ulas bawang putih - di kisar
1/2 biji bawang besar - dikisar
1 cawan ayam
1 sudub serbuk lada hitam
3 sudub kicap pekat
2 sudub kicap manis
2 sudub sos tiram
2 keping fishcake - dihiris
6 biji fishball - dibelah dua
1-2 tangkai sawi - dipotong
gula , garam
2 sudub tepung jagung + sedikit air
4 cawan air panas

Cara-caranya

1. Panaskan minyak dan tumis kedua-dua bawang sehingga kekuningan.
2. Masukkan ayam dan masak sehingga ayam empuk.
3. Apabila ayam sudah empuk , masukkan fishcake, fishball, batang sawi, serbuk lada hitam, sos tiram, kedua-dua kicap, gula dan secubit garam.
4. Masukkan mi kuning dan goreng sehingga mi masak dan bergaul rata dengan perencah.
5. Tambah ke dalam kuali daun sawi dan kacau rata.
6. Tuang air panas dan kacau rata.
7. Masukkan tepung jagung yang sudah dilarutkan dengan air. Biarkan mendidih sebentar dan angkat untuk dihidang.

0 comments: