Wednesday, October 19, 2011

Bamia Ayam Saudi

Bahan-bahan

1/2 ekor ayam - dipotong kecil
1/4 cawan minyak masak
1 biji bawang besar - dihiris nipis
1 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 suduk serbuk lada hitam
1 suduk jintan manis - dikisar
3 suduk ketumbar - dikisar
2 sudub pes tomato/ sos tomato
2 cawan buah tomato yang dikisar
2 cawan air
500 gm bendi - digoreng sekejap
1/4 cawan daun ketumbar
1 biji limau nipis - ambil jusnya.
garam

Cara-caranya

1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar hiris sehingga layu.
2. Masukkan bawang-bawang yang dikisar dan tumis sehingga kekuningan.
3. Masukkan serbuk lada hitam, serbuk jintan manis dan serbuk ketumbar. Goreng sehingga naik bau.
4. Masukkan ayam dan gaul rata dengan rempah- rempah di dalam periuk. Goreng selama 7 - 10 minit.
5. Tuang tomato kisar dan pes tomato / sos tomato. Gaul rata dan tuang air. Didih sehingga ayam empuk dan kuah pekat. Tambah lagi air jika terlalu kering.
6. Masukkan bendi, garam halus, daun ketumbar dan jus limau nipis. Rasa asam garamnya sesuai rasa dan angkat.

0 comments: