Thursday, October 27, 2011

Donat Kentang

Bahan-bahan

4 cawan tepung gandum
3 sudub susu tepung
1 paket yis segera
3/4 cawan gula kastor
1/2 cawan marjerin
1 biji kentang ( saiz besar ) - direbus
1 biji telur ( saiz besar )
1 cawan air
1 suduk garam halus
1/2 cawan air suam
minyak untuk menggoreng
gula pasir - dikisar halus

Cara-caranya

1. Masukkan tepung gandum, susu tepung, yis segera dan gula pasir kedalam mangkuk mixer. Gaul rata.
2. Masukkan marjerin dan campur rata marjerin he dalam tepung.
3. Kisar kentang, garam halus dan telur bersama 1 cawan air sehingga halus. Tuang ke dalam tepung sambil terus di gaul. Tuang air suam sedikit-sedikit sehingga mendapat doh yang tidak melekat pada mangkuk mixer. Uli sehingga doh licin dan elastik.
4. Griskan mangkuk dengan marjerin dan golek-golekkan permukaan doh supaya permukaan doh bersalut dengan dengan marjerin. Tutup mangkuk dengan plastik dan perap sehingga doh naik kembang 2X ganda.
5. Keluarkan doh, kempiskan perlahan-lahan dan uli sekejap. Tutup doh dengan plastik dan rehatkan doh selama 10 -15 minit.
6. Canai doh dan terap dengan acuan donat. Letak doh yang diterap di atas dulang yang telah ditaburi tepung. Tutup dengan plastik dan perap sehingga kembang.
7. Apabila doh sudah kembang panaskan minyak dan goreng dengan api yang sederhana besar sehingga keemasan. Keluarkan dan tos. Sejukkan dan tabur gula pasir kisar atau salut dengan topping yang disukai.

* ketebalan doh yang di canai dan untuk diterap hendaklah mengikut saiz acuan donat
saiz kecil - 1/8 inci tebal
saiz sederhana - 1/4 inci tebal
saiz besar - 1/2 inci tebal

*tidak perlu masukkan susu tepung jika guna air susu. Gantikan 1 cawan air susu bagi 1 cawan air.

0 comments: