Monday, October 17, 2011

Kuih Ketayap

Bahan-bahan

Dadar :
2 cawan tepung gandum
3 sudub tepung jagung
4 sudub susu tepung
2 sudub minyak masak
2 1/2 cawan air
2-3 helai daun pandan
1/2 suduk garam halus

Inti
1 keping gula kerek ( saiz besar ) - diparut
1/2 cawan air
100gm kelapa kering
1-2 cawan air panas
2 sudub gula pasir
2 sudub tepung jagung

Cara-caranya

1. Masukkan kesemua bahan untuk bater ke dalam pengisar. Kisar sehingga daun pandan hancur dan tapis ke dalam mangkuk.
2. Tutup mangkuk dan ketepikan selama 15 - 30 minit.
3. Panaskan kuali leper, percikkan/ oles sedikit minyak masak.
4. Tuang 1/2 cawan bater dan lenggangkan menjadi nipis / guna senduk dan leper-tipiskan bater. Masak sehingga permukaan atas kering.
5. Angkat dan letak di dalam pinggan.Letak inti dan gulung.

Cara masak inti.

1. Masukkan kelapa kering ke dalam mangkuk dan tuang air panas ke atasnya. Gaul rata , tutup mangkuk dan ketepikan sehingga kelapa menyerap kesemua air itu.
2. Didihkan gula kerek parut di dalam 1/2 cawan air sehingga gula larut.
3. Masukkan kelapa parut ( tidak perlu ditos ) ke dalam air gula dan gaul rata. Kacau dan masak sehingga agak pekat.
4. Tabur tepung jagung ke atas kelapa dan gaul rata. Masak sehingga inti pekat.
5. Angkat dan sejukkan sebelum diguna.

* dadar untuk kuih ini hanya perlu di masak sebelah permukaan sahaja. Oleh itu tidak perlu diterbalikkan, terus keluarkan dari kuali dan isi inti.

0 comments: