Friday, October 14, 2011

Nasi Beriani Tomato

Bahan-bahan

3 cawan beras beriani
3 sudub minyak sapi/ marjerin
1 suduk jintan manis
1 biji bawang besar - dicincang halus
3 ulas bawang putih - dicincang halus
1 inci halia - dikisar halus
2 helai daun pandan - disiat dan disimpul
1 batang kulit kayu manis
4 biji buah pelaga
5 biji bunga cengkih
3 biji buah tomato - didadu kasar
3 batang lada hijau - dihiris membulat 1 cm tebal
1-2 suduk serbuk cili
1 suduk serbuk kunyit
2 sudub serbuk kari daging
4 1/2 cawan air mendidih
garam halus

Cara-caranya

1. Cuci beras dan rendam selama 30 - 1 jam. Tos dan ketepikan.
2. Panaskan minyak sapi dan masukkan jintan manis. Kacau sehingga jintan meletup-letup dan masukkan bawang besar. Tumis bawang sehingga layu.
3. Masukkan daun pandan, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih. Goreng sehingga naik bau.
4. Masukkan bahan-bahan yang dikisar dan tumis sehingga garing.
5. Masukkan serbuk cili, serbuk kunyit dan serbuk kari. Kacau rata dan tumis garing.
6. Masukkan tomato dan lada hijau. Tumis sehingga layu.
7. Tuang beras dan goreng sebentar sambil dikacau supaya beras tidak berkerak dan bergaul rata dengan rempah di dalam periuk.
8. Tuang air dan letak garam secukup rasa. Kacau rata dan masak nasi sehingga tanak.

0 comments: