Wednesday, October 5, 2011

Mufin Cip Coklat

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
2 1/2 sudu kecil serbuk penaik
1/2 cawan gula kastor

1 biji telur
1/4 cawan minyak masak
1/2 cawan susu cair
1/2 cawan air
1 sudu kecil esen vanila

1/4 cawan / 50gm cip coklat

Cara-caranya

1. Campur rata tepung gandum bersama serbuk penaik dan gula kastor. Ketepikan.
2. Pukul telur dengan garfu sekejap dan tuang minyak masak, air, susu cair dan esen vanila kedalam telur. Campur rata.
3. Buat lubang ditengah - tengah tepung dan tuang campuran telur ke dalamnya. Gaul bahan itu dengan menggunakan garfu setakat membasahkannya.
4. Masukkan cip coklat dan gaul rata.
5. Letak bater kedalam mangkuk kertas setakat 2/3 penuh dan bakar selama 20 minit pada suhu 180C.

* cip coklat boleh diganti dengan buah-buahan kering / segar.

0 comments: