Thursday, October 27, 2011

Pilaf Uzbek

Bahan-bahan

4 sudub minyak masak
1 biji bawang besar - didadu halus
1 -2 batang lobak merah - disagat kasar
2 1/2 cawan beras - dicuci dan ditos
1 - 2 suduk jintan manis
1 - 2 suduk garam halus
5 - 6 ulas bawang putih - dikupas tapi dibiarkan seulas-seulas
1 suduk serbuk cili
4 cawan air panas mendidih

Cara-caranya

1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga layu dan kekuningan.
2. Masukkan lobak merah dan goreng sehingga lobak merah layu.
3. Masukkan jintan manis,garam halus, serbuk cili dan beras. Gaul sehingga beras bersalut dengan semua bahan di dalam periuk dan goreng sekejap.
4. Cucuk bawang putih sedikit ke dalam beras.
5. Tuang air mendidih perlahan ke atas beras dan masak sehingga nasi tanak.
6. Gemburkan nasi dan hidang dengan menabur bawang goreng dan daun sup.

* Cara yang saya buat ialah dengan menumis bawang besar, lobak merah , jintan manis, serbuk cili dan garam ( seperti 1 - 3 ) tetapi tidak termasuk beras. Kemudian tuang air mendidih dan kacau rata. Secara perlahan-lahan tabur beras rata-rata kedalam air. JANGAN DIKACAU BERAS. Cucuk bawang putih ke dalam nasi. Tutup periuk nasi dan masak sehingga tanak.

0 comments: