Wednesday, October 19, 2011

Mufin Jagung Manis

Bahan-bahan

1 tongkol jagung manis - dikukus sehingga empuk. Sejukkan.
2 cawan tepung gandum
2 1/2 suduk serbuk penaik
secubit garam halus
1/2 cawan gula pasir ( kisar halus ) / kastor

1 biji telur ( A )
1/4 cawan minyak jagung
3 sudub susu tepung
1/2 cawan air panas
1/2 cawan air masak
1 suduk esen vanila

Cara-caranya

1. Campur susu tepung dengan air panas. Kacau rata sehingga susu tepung larut dan tuang air masak ke dalamnya. Kacau rata dan ketepikan sehingga ia sejuk.
2. Pecahkan telur ke dalam susu dan pukul dengan garfu sehingga bercampur rata dengan susu.
3. Tuang minyak jagung dan esen vanila dan kacau rata, Ketepikan.
4. Masukkan tepung, serbuk penaik dan garam halus ke dalam sebuah mangkuk. Gaul rata.
5. Sisir butiran jagung kedalam tepung. Kacau supaya bercampur rata.
6. Tuang campuran telur ke dalam tepung dan gaul setakat membasahkan tepung sahaja.
7. Masukkan bater kedalam cawan kertas dan bakar pada suhu 190C selama 20 - 25 minit.

0 comments: