Monday, August 1, 2011

Acar Tumis

Bahan-bahan

1 batang lobak merah - dihiris nipis
1 batang timun - dibuang empulur dan dihiris nipis
3 biji cili merah - dibuang biji dan dihiris halus
1 biji bawang besar - dibelah lapan
3 biji bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar2 sudub cili kisar
1 sudub biji sawi
2-3 sudub gula pasir
1/4 cawan cuka
1/4 cawan air
garam halus
3 sudub minyak masak

Cara-caranya

1. Panaskan minyak masak dan tumis cili kisar sehingga garing.
2. Masukkan bahan-bahan yang dikisar berserta biji sawi dan tumis sehingga biji sawi meletup-letup.
3. Tuang air dan cuka. Kacau rata.
4. Masukkan gula pasir, garam halus , cili merah dan semua sayuran. Masak sehingga sayur-sayuran layu dan bercampur rata dengan kuah. Rasa asam garamnya sesuai rasa dan angkat.

0 comments: