Puding Kastad
Bahan-bahan
Puding :
1 cawan tepung kastad
5 cawan air
3 sudub gula pasir
Cara-caranya
1. Campur ketiga-tiga bahan di dalam periuk. Kacau sehingga bercampur rata dan tidak berketul-ketul.
2. Tenggek periuk di atas api dan masak sehingga kastad meletup-letup, menjadi pekat dan berkilat.
3. Masukkan buah-buahan cocktail dan gaul rata.
4. Tuang kedalam acuan atau bekas yang disukai. Sejukkan dan dinginkan di dalam peti sejuk.
Sos
1 tin buah-buahan dalam tin ( fruit cocktail ) - airnya sahaja
1 tin susu cair
1/2 cawan air
1 sudub tepung kastad
4 sudu penuh gula pasir
1 suduk esen vanila
Cara-caranya
1. Campur air dan tepung kastad. Kacau rata supaya tidak berketul.
2. Masukkan bahan-bahan lain kecuali esen vanila. Kacau rata dan masak sehingga gula larut dan sos naik wap sahaja.
3. Masukkan esen vanila.
4. Sejukkan dan dinginkan di dalam peti sejuk.
Puding :
1 cawan tepung kastad
5 cawan air
3 sudub gula pasir
Cara-caranya
1. Campur ketiga-tiga bahan di dalam periuk. Kacau sehingga bercampur rata dan tidak berketul-ketul.
2. Tenggek periuk di atas api dan masak sehingga kastad meletup-letup, menjadi pekat dan berkilat.
3. Masukkan buah-buahan cocktail dan gaul rata.
4. Tuang kedalam acuan atau bekas yang disukai. Sejukkan dan dinginkan di dalam peti sejuk.
Sos
1 tin buah-buahan dalam tin ( fruit cocktail ) - airnya sahaja
1 tin susu cair
1/2 cawan air
1 sudub tepung kastad
4 sudu penuh gula pasir
1 suduk esen vanila
Cara-caranya
1. Campur air dan tepung kastad. Kacau rata supaya tidak berketul.
2. Masukkan bahan-bahan lain kecuali esen vanila. Kacau rata dan masak sehingga gula larut dan sos naik wap sahaja.
3. Masukkan esen vanila.
4. Sejukkan dan dinginkan di dalam peti sejuk.
Comments