Kari Ikan Tanpa Santan

Bahan-bahan

3 ekor ikan kembung
1 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1-2 sudub cili kisar
3-4 sudub serbuk kari daging / ikan
1 sudub penuh asam jawa
2 cawan air
1 biji buah tomato masak ranum - dicincang kasar
gula , garam
daun kari
1 suduk halba campur
3 sudub minyak masak

Cara-caranya

1. Campur rata bawang-bawang kisar, cili kisar dan serbuk kari untuk dijadikan pes. Ketepikan. Campurkan asam jawa bersama air untuk dijadikan jus asam jawa dan ketepikan juga.
2. Panaskan minyak dan tumis pes tadi, halba campur dan daun kari sehingga naik minyak.
3. Masukkan jus asam jawa dan buah tomato. Masak sehingga mendidih.
4. Masukkan ikan, gula dan garam. Jerang sehingga ikan masak dan buah tomato hancur. Rasa asam garamnya sesuai rasa dan angkat

Comments

Popular Posts