Saturday, August 20, 2011

Onde- Onde Keledek


Bahan-bahan

2 cawan ubi keledek yang sudah direbus dan dilecek
3/4 cawan tepung pulut
secubit garam halus
gula kerek / gula melaka - didadu kecil
1/2 biji kelapa - parutan putih sahaja
secubit garam halus

Cara-caranya

1. Campur rata kelapa parut putih bersama secubit garam dan ketepikan.
2. Campur rata ubi keledek lecek bersama tepung pulut sehingga mendapat doh yang boleh dibentuk. Tambah lebih tepung pulut sedikit-sedikit jika masih lembik.
3. Ambil sejemput doh, leperkan dan letak seketul dadu gula kerek ditengahnya. Bungkus dadu gula dan ulang- buat sehingga habis doh.
4. Jerang air sehingga mendidih dan masukkan beberapa biji doh yang dibentuk tadi dan rebus sehingga ia terapung kepermukaan air. Keluarkan sambil ditos airnya dan terus letakkan diatas kelapa parut. Golek-golekkan didalam kelapa parut sehingga ia bersalut rata dengan kelapa parut. Ulang buat sehingga habis.
5. Keluarkan dan susun didalam piring.

0 comments: