Saturday, August 20, 2011

Roti Bom

Bahan-bahan

2 1/4 cawan tepung gandum
2 1/2 sudub marjerin - dicairkan
3/4 suduk garam halus
1 1/2 sudub susu pekat manis
1 biji telur
1 cawan air
marjerin

Cara-caranya

1. Masukkan tepung gandum, garam halus kedalam mangkuk mixer.
2. Campur rata marjerin cair, telur, susu pekat manis dan air. Tuang kedalam tepung dan gaul rata. Gaul sehingga doh membola dan tidak melekat dipermukaan mangkuk mixer. Uli sehingga doh lembut.
3. Bahagikan doh kepada sepuluh bahagian dan bulat-bulatkan. Lengserkan bebola doh dengan marjerin dan atur didalam bekas. Tutup bekas dan perap doh beberapa jam.
4. Leperkan dan tarik doh sehingga nipis diatas permukaan yang bergris. Letakkan beberapa tompokan marjerin diserata bahagian tengah permukaan doh dan lipat dari dua tepi bertentangan sehingga bertemu ditengah. Gulung dari dua hujung serentak sehingga bertemu dan letakkan salah satu daripada dua gulungan diatas yang satu lagi. Leperkan sedikit dan ulang-buat sehingga habis.
5. Panaskan kuali leper, letak sedikit marjerin.
6. Ambil sebiji bebola doh yang sudah diproses tadi, leperkan sedikit dan goreng sehingga garing kedua-dua belah permukaan doh. Angkat dan hidang dengan kuah yang disukai.

0 comments: