Wednesday, August 10, 2011

Laksa

Bahan-bahan

1 paket sphageti
air
salt
minyak masak

Cara-caranya

1. Rebus air sehingga mendidih.
2. Masukkan sedikit garam, minyak masak dan sphageti. Rebus sehingga ia terapung dan lebih lembut sedikit dari al dente
3. Angkat dan toskan.

Kuah

Bahan-bahan

6 ekor ikan selayang - direbus dan diambil isinya dan air rebusan
2 biji bawang besar
1-2 sudub serbuk lada hitam
2-3 keping asam keping
1 1/2 cawan santan pekat
2- 3 cawan air
garam halus

Cara-caranya

1. Kisar isi ikan dan bawang besar sehingga halus dengan air rebusan ikan.. Tuang kedalam periuk.
2. Tambah santan pekat, air, serbuk lada hitam dan asam keping.
3. Jerang diatas api dan kacau sentiasa sehingga mendidih.
4. Masukkan garam secukup rasa dan didihkan sebentar.
5. Rasa asam garamnya secukup rasa dan angkat.Hidangkan bersama sphageti dan ulam-ulaman.

Ulam-ulaman
kacang panjang
kobis bulat
timun
daun kesum
daun selasih
taugeh
limau nipis
sambal belacan

*sphageti boleh diganti dengan 1 paket laksa kering.

0 comments: