Sunday, August 7, 2011

Taufufa

Bahan-bahan

2 cawan kacang soya - direndam selama 8 jam
8 cawan air
3 helai daun pandan - disiat-siat dan disimpul
2 cawan air
10 gm serbuk agar-agar
1/2 cawan gula pasir

Cara-caranya

1. Tos kacang soya dan buang kulitnya.
2. Kisar dengan 8 cawan air dan dapatkan sukatan sebanyak 8 cawan air soya. Ketepikan.
3. Panaskan 2 cawan air dan larutkan serbuk agar-agar sehingga benar-benar larut.
4. Masukkan gula pasir dan kacau sehingga gula larut.
5. Tuang air kacang soya dan masukkan daun pandan. Jerang selama 5-6 minit.
6. Tuang kedalam bekas yang disukai dan sejukkan. Dinginkan didalam peti sejuk sebelum dihidang.
7. Hidang bersama air gula putih atau air gula merah.

Air Gula

Air Gula Putih
1 cawan gula pasir
2 cawan air
1 helai daun pandan - disiat dan disimpul

Cara-caranya
1. Masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk dan masak sehungga gula larut.

Air Gula Merah
2 ketul gula melaka - dhiris halus
2 cawan air
1 helai daun pandan - disiat dan disimpul

Cara-caranya
1. Masukkan semua bahan-bahan kedalam periuk dan masak sehingga gula larut.

* boleh diguna air soya sedia-siap didalam kotak dengan sukatan yang sama tetapi tidak perlu memasukkan 1/2 cawan gula itu.
* 10gm serbuk agar-agar boleh diganti dengan 20gm agar-agar tali.
* hampas kacang soya selepas membuat taufufa masih boleh digunakan untuk membuat air kacang soya .

0 comments: