Kuih Ropa

Bahan-bahan

2 cawan tepung gandum
secubit garam halus
2 3/4 cawan air
1 sudub minyak masak
3 sudub susu cair

Cara-caranya
1. Masukkan semua bahan-bahan kedalam pengisar dan kisar sehingga bercampur rata.
2. Tuang kedalam mangkuk dan ketepikan selama 15-30 minit.
3. Panaskan kuali leper dan oleskan dengan minyak. Tuang satu senduk bater dan leperkan nipis membulat. Masak sehingga permukaannya kering dan menggelembung.
4. Telangkupkan kulit dadar kedalam pinggan.
5. Letak 2-3 sudu besar inti diatas dadar, ratakan menjadi empat segi panjang dan lipat untuk membungkus inti.
6. Kuih boleh terus dihidang atau dicelup telur dan digoreng dengan sedikit minyak terlebih dahulu.

Inti ( 1 )

3 biji ubi kentang - dikupas dan didadu
1 cawan daging cincang
3 biji bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1/2 inci halia - dikisar
3 sudub serbuk kari daging
1 biji bawang besar - dihiris
sedikit daun sadri
gula , garam halus
air
2 sudub minyak masak

Cara-caranya
1. Panaskan minyak didalam kuali dan tumis bahan-bahan yang dikisar yang telah dicampur bersama serbuk kari sehingga garing dan naik minyak.
2. Masukkan daging cincang, gaul rata dan masak sehingga kecut dagingnya.
3. Masukkan ubi kentang dan air. Gaul rata dan tutup kuali. Renih sehingga kentang dan daging empuk.
4. Masukkan gula dan garam dan masak sehingga kering.
5. Tabur bawang besar dan daun sadri. Kacau rata dan masak sehingga bawang layu sedikit.
6. Angkat dan sejukkan

Inti ( 2 )
1 cawan daging cincang
1/2 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
2 sudub kicap
1-2 sudub serbuk lada hitam
sedikit garam
1 biji bawang besar - dihiris
2 sudub minyak masak

Cara-caranya
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan daging cincang dan sedikit air. Tutup kuali dan renih sehingga daging empuk dan airnya kering.
3. Masukkan kicap, serbuk lada hitam dan sedikit garam. Kacau rata.
4. Tabur bawang besar hiris dan masak sehingga bawang kayu.
5. Angkat dan sejukkan.

Inti ( 3 )

4 biji ubi keledek - dikupas dan didadu
2 ekor ikan selayang - direbus
1 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 sudub serbuk lada hitam
1/2 cawan santan pekat
air
gula , garam
2 biji cili merah - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris

Cara-caranya
1. Ambil isi ikan dan tumbuk lumat. Ketepikan
2. Masukkan air dan keledek kedalam kuali dan rebus sehingga keledek empuk.
3. Masukkan bahan-bahan kisar, serbuk lada hitam, isi ikan, gula, garam dan santan pekat. Gaul rata dan masak sehingga kering.
4. Tabur bawang hiris dan cili hiris dan kacau rata. Masak sehingga bawang dan cili layu.
5. Angkat dan sejukkan.

Comments

NORAZIZAH SUDIN said…
macam sedap aje! paste le gambar....

Popular Posts