BERIANI THAI
BAHAN - BAHAN
A. Campuran Rempah
2 sudu kecil serbuk kari daging
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
1 sudu kecil garam
1 sudu besar gula pasir.
Campur dan ketepikan.
B.
5 cawan beras - cuci dan toskan.
4 sudu besar minyak sapi
5 ulas bawang merah - dihiris
1 inci halia - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
3 rumpun akar ketumbar
2 - 3 sudu besar campuran rempah
200ml susu cair
1 ekor ayam - dipotong 4 , cuci dan toskan.
8 cawan air
4 sekawan - bunga cengkih, kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga.
garam secukup rasa.
CARA - CARA
1. Panaskan minyak sapi. Tumis 4 sekawan dan bahan - bahan yang dihiris sehingga layu.
2. Masukkan rempah campuran dan tumis sehingga garing.
3. Masukkan akar ketumbar dan tumis sebentar.
4. Masukkan air. Masak hingga air menggelegak.
5. Masukkan ayam. Masak sehingga ayam empuk.
6. a) Keluarkan ayam. Lumur ayam dengan serbuk kunyit dan garam. Kemudian goreng ayam. Dan ketepikan.
b) Keluarkan juga 1 cawan kuah tumisan untuk membuat sos cili.
7. Tuang susu cair kedalam tumisan selebihnya. Masukkan garam secukup rasa.
8. Terakhir masukkan beras dan tanak sehingga nasi masak.
SOS CILI
1 cawan kuah tumisan
6 batang cili merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
gula
garam
sedikit cuka
Campur kesemuanya dan didih sehingga pekat.
ACAR
1 lada benggala hijau/ kuning / merah - dipotong dadu
1 biji timun - dipotong dadu
1/4 biji nenas - dipotong dadu
1 biji bawang besar - dihiris
garam
gula
2 sudu besar sos cili
Campur kesemuanya.
Comments