SAMBAL IKAN BILIS KERING
BAHAN-BAHAN
3 cawan cili boh yang dibuat sendiri
2 biji bawang besar - blender dengan 1 cawan minyak masak
2.5 cawan ikan bilis -goreng garing, toskan dan sejukkan diruang bilik
3-4 sudu besar gula pasir
1-2 keping asam keping / sedikit air asam jawa yang pekat
garam secukup rasa
minyak masak
CARA-CARA
1. Tumis cili dan bawang besar dengan minyak lebihan menggoreng ikan bilis tadi sehingga garing dan bertukar warna sedikit gelap...bukannya hangit. Guna api yang sederhana besar. Sentiasa kacau supaya tidak hangit.
2. Bila sudah garing dan bertukar warna masukkan gula pasir, garam dan asam keping / air asam jawa. Tumis sehingga kering.
3. Tutup api dan sejukkan diruang bilik.
4. Gaul sambal dan ikan bilis goreng apabila kedua-duanya sudah sejuk.
5. Boleh dihidang atau disimpan didalam bekas yang kedap udara.
* sambal ini tahan lebih kurang selama sebulan jika mengguna sudu yang kering untuk mengambilnya
* tidak perlu disimpan didalam peti ais.
Comments