NASI AYAM
BAHAN - BAHAN
A. AYAM
1 ekor ayam - dipotong kepada 4 bahagian. Cuci bersih.
Air secukupnya untuk menanak nasi dan sup.
PERAPAN
Kicap manis
Gula / Madu
Serbuk lada hitam
1/2 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
secubit garam
CARA - CARA
1. Rebus ayam didalam air secukupnya sehingga ayam empuk.
2. Keluarkan ayam dan letakkan didalam mangkuk yang berisi perapan ayam.Lumurkan ayam dengan perapan tersebut.
3. Perap sambil memasak nasi dan menyediakan sup dan sos lada.
4. Goreng ayam secara deep fry atau bakar.
* lebihan sos perapan boleh juga dihidangkan sebagai sos kicap.
B. NASI
4 cawan beras - dicuci dan ditos
1 biji bawang besar - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
3 sudu besar marjerin
sedikit lemak ayam
Daun pandan - dicarik - carik
Garam
6 cawan air rebusan ayam
CARA - CARA
1. Panaskan marjerin dan lemak ayam.
2. Masukkan daun pandan dan bahan - bahan kisar. Tumis sehingga naik bau.
3. Tambah beras. Goreng sebentar.
4. Masukkan air rebusan ayam secukupnya untuk menanak nasi.
5. Tambah garam secukup rasa. Tanak sehingga masak.
C. SUP
Lebihan air rebusan ayam
1 biji sup bunjut
1 sudu besar serbuk rempah sup
1/2 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
Garam
Serbuk lada hitam
Minyak masak
CARA - CARA
1. Didihkan air rebusan ayan bersama sup bunjut.
2. Panaskan sedikit minyak. Tumis bahan - bahan kisar dan serbuk rempah sup sehingga garing.
3. Tuang tumisan kedalam air rebusan.
4 Masukkan sedikit serbuk lada hitam secukup rasa.
5. Apabila mendidih masukkan garam.
D. ULAMAN
Buah tomato - dihiris
Timun - dihiris
Daun salad
E. SOS LADA
5 biji cili merah
1 ulas bawang putih
Cuka
Gula
Garam
CARA - CARA
1. Kisar cili merah dan bawang putih dengan sedikit air masak sehingga halus.
2. Tuang dalam sebuah mangkuk. Tambah air masak lagi,cuka, gula dn garam. Kacau mesra. Rasa dan tambah gula atau garam atau cuka sehingga mendapat rasa yang sesuai.
Comments