MEEHOON GORENG
BAHAN - BAHAN
1/2 paket meehoon kering - direndam didalam air paip selama beberapa jam.Tos.
1 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 sudu besar cili boh
1 keping dada ayam - dicincang kasar / dihiris nipis
3 sudu besat sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 keping fishcake - dihiris
1batang sawi - batang dipotong pendek
- daun dihiris kasar
2 helai daun kobis panjang - batang dipotong pendek
- daun dihiris kasar
Garam
3 sudu besar minyak
CARA - CARA
1. Panaskan minyak. Tumis cili boh sehingga garing dan naik minyak.
2. Masukkan bahan - bahan kisar. Tumis sehingga naik bau.
3. Tambahkan hirisan ayam, batang sawi dan batang kobis. Masak sehingga batang - batang layu dan ayam empuk. Kacau rata.
4. Masukkan fishcake, garam, sos cili dan sos tomato.Kacau mesra.
5. Masukkan meehoon dan kacau sambil dibalik - balikkan supaya rata dan mesra. Masak sehingga lembut.
6. Masukkan daun sawi dan daun kobis. Gaul rata dan masak sehingga daun layu.
7. Siap untuk dihidangkan.
Comments