MEE REBUS TERENGGANU
1 bungkus ( 300gm ) mee kuning
1/2 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1/4 ekor ayam - dipotong kecil. Cuci. Toskan.
Air secukupnya
2 sudu kecil lada hitam - ditumbuk halus
1/2 paket fishball - dihiris dua
1/2 paket fishcake - dihiris nipis
1/ batang lobak merah - dihiris nipis
3 biji telur
2 helai daun kobis bulat - dihiris
1 batang sawi - dihiris
1 batang cili merah - dihiris.
1 biji buah tomato - dipotong baji
3 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa
CARA - CARA
1. Panaskan minyak masak. Tumis bahan - bahan kisar sehingga naik bau.
2. Masukkan ayam, batang sawi dan lobak merah. Goreng sebentar sehingga daging ayam bertukar warna.
2. Tambah air secukupnya. Kena letak lebih air supaya berkuah. Renih sehingga mendidih.
3. Masukkan fishball, fishcake, hirisan kobis dan lada hitam. Renih sehingga lobak merah empuk.
4. Apabila mula mendidih, pecahkan telur sebiji - sebiji kedalam kuah mee. Tunggu sehingga telur mengeras.
5. Masukkan daun sawi, buah tomato dan hirisan cili merah. Didihkan.
6. Tambah serbuk lada hitam lagi jika perlu dan garam.
7. Siap untuk dihidang.
Comments