ROTI GORENG SARDIN



BAHAN - BAHAN

1 tin kecil sardin - tuang kedalam mangkuk. Lenyek - lenyekkan sehingga hancur.
1 biji bawang besar - didadu kecil
2 ulas bawang putih - dicincang halus
2 sudu besar cili boh
sedikit air asam jawa
garam
minyak
6 - 8 keping roti - dipotong dua secara serong
3 - 4 biji telur

CARA - CARA

Tumis cili boh sehingga garing.
Masukkan bawang besar dan bawang putih. Goreng sehingga bawang - bawang tersebut layu.
Tuang air asam jawa dan sardin.
Tambah garam secukup rasa. Goreng sehingga pekat.
Angkat dan sejukkan.
Pukul telur sebentar dengan garfu.
Tuang sardin kedalam telur.
Panaskan minyak masak untuk menggoreng secara shallow - fry.
Celup kepingan roti kedalam bancuhan telur dan sardin.
Goreng kedua - dua belah kepingan roti sehingga garing.
Angkat dan toskan.

* Boleh dimakan bersama sos cili atau tanpanya.

Comments

Popular Posts