RENDANG DAGING



BAHAN - BAHAN

1 kg daging lembu / kerbau dipotong dadu sederhana besar
4 biji bawang besar - dikisar halus
5 ulas bawang putih - dikisar halus
1 inci halia - dikisar halus
1 inci lengkuas - dikisar halus
3 - 5 batang serai - dikisar halus
1 - 2  ketul kunyit hidup - dikisar halus
3 - 5 sudu besar cili boh / ikut kepedasan yang dikehendaki
1/2 kg santan 
2 - 4 sudu besar kerisik
Daun kunyit/ daun limau purut
Garam
1 sudu besar gula melaka
air secukupnya

CARA - CARA

Masuk kesemua bahan- bahan yang dikisar halus, daging, santan dan air secukupnya untuk menutup daging didalam kuali besar.
Masak sehingga daging empuk. Tambah air panas jika daging masih belum empuk.Masak sehingga pekat dan daging empuk.
Kemudian masukkan kerisik , garam dan daun kunyit / daun limau purut.
Teruskan mengacau supaya bahagian bawah tidak hangit dan sehingga kepekatan yang dikehendaki.

*boleh diganti dengan santan kotak sebanyak 11/2 kotak kecil tetapi perlu ditambah 2 - 3 sudu besar minyak masak.

Comments

Popular Posts