Saturday, October 31, 2009

Bebola Donut

Bahan-bahan

2 biji telur - dipukul
sedikit
1/3 cawan gula kastor
1/2 cawan susu
1 sudub minyak jagung
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 suduk garam halus
2 suduk serbuk penaik
minyak

Cara-cara

1. Ayak tepung gandum dan serbuk penaik bersama garam. Ketepikan.
2. Masukkan telur, gula kastor dan minyak ke dalam mangkuk mixer. Pukul sehingga gula larut dan telur kembang.
3. Masukkan campuran tepung berselang-seli dengan susu sehingga habis. Kacau sehingga benar-benar rata dan mendapat adunan yang pekat.
4. Panaskan minyak untuk deep-fry adunan.
5. Dengan menggunakan 2 sudu, masukkan adunan untuk digoreng. Balik-balikkan sehingga berwarna keemasan. Angkat dan toskan minyak. Sejukkan.
6. Taburkan dengan gula kisar dan hidangkan.

0 comments: