Serunding Daging
Bahan-bahan
500 gm daging - dihiris nipis
1 biji kelapa - diparut
2 biji bawang besar - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
4 batang serai - dikisar
2 inci lengkuas - dikisar
1 inci kunyit - dikisar
2 sudub serbuk kari daging
4 sudub gula pasir
1/2 cawan air asam jawa
1 cawan minyak masak
garam secukup rasa
Cara-cara
1. Sangrai kelapa parut sehingga berwarna keemasan. Keluarkan dari kuali dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan goreng hirisan daging sehingga garing. Keluarkan dari kuali dan ketepikan.
3. Dengan minyak yang sama tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau.
4. Masukkan campuran serbuk kari dan air asam jawa dan tumis sehingga garing dan naik minyak.
5. Masukkan semula daging goreng dan kelapa parut kedalam kuali. Kacau rata dan masak sehingga kering.
6. Masukkan garam dan gula. Kecilkan api dan terus mengacau sehingga daging kering dan lembut dan kelapa berwarna kecoklatan.
500 gm daging - dihiris nipis
1 biji kelapa - diparut
2 biji bawang besar - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
4 batang serai - dikisar
2 inci lengkuas - dikisar
1 inci kunyit - dikisar
2 sudub serbuk kari daging
4 sudub gula pasir
1/2 cawan air asam jawa
1 cawan minyak masak
garam secukup rasa
Cara-cara
1. Sangrai kelapa parut sehingga berwarna keemasan. Keluarkan dari kuali dan ketepikan.
2. Panaskan minyak dan goreng hirisan daging sehingga garing. Keluarkan dari kuali dan ketepikan.
3. Dengan minyak yang sama tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga naik bau.
4. Masukkan campuran serbuk kari dan air asam jawa dan tumis sehingga garing dan naik minyak.
5. Masukkan semula daging goreng dan kelapa parut kedalam kuali. Kacau rata dan masak sehingga kering.
6. Masukkan garam dan gula. Kecilkan api dan terus mengacau sehingga daging kering dan lembut dan kelapa berwarna kecoklatan.
Comments