Serunding Kelapa
Bahan-bahan
2 cawan kelapa parut - dibuang kulit ari
1 cawan air
4 suduk asam jawa
2 sudub gula pasir
2 suduk garam halus
4 helai daun limau purut - dihiris atau disiat-siat
2 sudub serbuk kari daging
6-8 ulas bawang merah - dikisar
2 batang serai - dikisar
1 inci lengkuas - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
Cara-cara
1. Campur asam jawa dan air untuk mendapatkan jus asam jawa.
2. Masukkannya dan kesemua bahan-bahan lain ke dalam kuali. Campur rata.
3. Sangrai kesemuannya sambil dibalik-balikkan sehingga kelapa parut kering dan berderai.
4. Angkat dan hidang sebagai hidangan lontong.
2 cawan kelapa parut - dibuang kulit ari
1 cawan air
4 suduk asam jawa
2 sudub gula pasir
2 suduk garam halus
4 helai daun limau purut - dihiris atau disiat-siat
2 sudub serbuk kari daging
6-8 ulas bawang merah - dikisar
2 batang serai - dikisar
1 inci lengkuas - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
Cara-cara
1. Campur asam jawa dan air untuk mendapatkan jus asam jawa.
2. Masukkannya dan kesemua bahan-bahan lain ke dalam kuali. Campur rata.
3. Sangrai kesemuannya sambil dibalik-balikkan sehingga kelapa parut kering dan berderai.
4. Angkat dan hidang sebagai hidangan lontong.
Comments