Mufin Berinti
Bahan-bahan
2 cawan tepung gandum
3 suduk serbuk penaik
1/2 suduk garam halus
1/2 cawan gula kastor
1/4 cawan marjerin
1/3 cawan susu tepung
1 cawan air
jem/ jelly
Cara-cara
1. Campur rata susu tepung dan air bagi mendapatkan 1 cawan air susu. Ketepikan.
2. Campur rata tepung gandum, serbuk penaik dan garam halus. Ketepikan.
3. Pukul gula kastor dan marjerin sehingga kembang.
4. Masukkan campuran tepung . Gaul sehingga rata.
5. Masukkan susu dan gaul rata sekadar membasahkan adunan sahaja.
6. Sudukan ke dalam paper cups 1/3 penuh. Letak 1 suduk jem/jelly. Sudukan lagi adunan menutupi jem/jelly sehingga paper cup terisi 2/3 penuh.
7. Bakar pada suhu 175C selama 20-25 minit.
2 cawan tepung gandum
3 suduk serbuk penaik
1/2 suduk garam halus
1/2 cawan gula kastor
1/4 cawan marjerin
1/3 cawan susu tepung
1 cawan air
jem/ jelly
Cara-cara
1. Campur rata susu tepung dan air bagi mendapatkan 1 cawan air susu. Ketepikan.
2. Campur rata tepung gandum, serbuk penaik dan garam halus. Ketepikan.
3. Pukul gula kastor dan marjerin sehingga kembang.
4. Masukkan campuran tepung . Gaul sehingga rata.
5. Masukkan susu dan gaul rata sekadar membasahkan adunan sahaja.
6. Sudukan ke dalam paper cups 1/3 penuh. Letak 1 suduk jem/jelly. Sudukan lagi adunan menutupi jem/jelly sehingga paper cup terisi 2/3 penuh.
7. Bakar pada suhu 175C selama 20-25 minit.
Comments