Monday, October 19, 2009

Tauhu Sumbat

Bahan-bahan

6 keping tauhu
1/2 batang timun - dibuang kulit
1/2 biji sengkuang
1 cawan taugeh - dicelur
1/4 biji nenas

Sos Kacang
10 biji cili kering - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
air asam jawa
gula merah
air
1/2 cawan kacang tanah - digoreng dan dikisar halus

Cara-cara

1. Goreng tauhu sehingga berwarna keemasan. Keluarkan dan tos minyak. Ketepikan dan sejukkan. Setelah sejuk, tauhu dipotong dua secara serong dan berbentuk tiga segi. Buat satu slit ditengah bahagian yang dipotong.
2. Hiris timun dan sengkuang nipis seperti batang mancis. Begitu juga dengan nenas. Ketepikan.
3. Sumbat hirisan timun, sengkuang, nenas dan taugeh dibahagian yang dibuat slit itu. Letakan di dalam piring dan ketepikan.
4. Campur cili kisar, bawang putih kisar, air asam jawa, gula merah, air dan garam di dalam periuk dan jerang sehingga mendidih dan gula larut.
5. Masukkan kacang tanah dan didih sehingga pekat. Angkat dan sejukkan.
6. Hidang tauhu bersama sos kacang.

0 comments: