Saturday, October 17, 2009

Gulai Daun Tempoyak

Bahan-bahan

2 ulas bawang merah - ditumbuk halus
15 biji cili api - ditumbuk halus
1 1/2 inci kunyit hidup - ditumbuk halus
1 genggam ikan bilis
1 biji kelapa - diparut
2 cawan air
1/2 - 1 cawan tempoyak
3 helai daun kunyit - dicuci dan dihiris halus
1 cekak pucuk ubi - dicuci dan dihiris halus
1 cekak pucuk kaduk - dicuci dan dihiris halus
1 cekak pucuk labu - dicuci dan dihiris halus
2 batang serai - dihiris nipis
sedikit garam halus dan gula

Cara-cara

1. Kelapa parut dan air dicampur bagi mendapatkan lebih kurang 2 cawan santan pekat.
2. Masukkan semua bahan-bahan kecuali garam dan gula ke dalam periuk.
3. Tuang santan ke dalam periuk sehingga menutupi semua bahan-bahan di dalam periuk. Tambah santan jika tidak mencukupi.
4. Jerang periuk di atas api dan kacau sentiasa supaya santan tidak pecah minyak. Masak sehingga kuahnya pekat.
5. Masukkan garam dan sedikit gula secukup rasa.

0 comments: