Saturday, October 17, 2009

Nasi Mandy

Bahan-bahan
3 cawan beras basmathi - dicuci dan direndam 1 jam. Toskan
3 sudub minyak sapi/ majrin
1 biji bawang besar - dicincang halus
3 ulas bawang putih - dicincang halus
1 inci halia - dicincang halus
1 batang kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 biji bunga cengkih
2-3 helai daun salam
1 genggam kismis
1 suduk pewarna kuning.
4 1/2 cawan air/ air rebusan ayam
garam halus

Cara-cara

1. Panaskan minyak sapi atau majrin.Tumis bawang besar, bawang putih, halia, daun salam dan rempah-rempah tumis sehingga layu dan naik bau.
2. Masukkan air/ air rebusan ayam. Jerang sehingga mendidih.
3. Masukkan beras, kismis dan garam. Tanak sehingga nasi hampir kering dan percikkan pewarna kuning keatas nasi.
4. Masak nasi sehingga tanak.

Lauk-lauk

Ayam Panggang

1 ekor ayam - dipotong 2 atau 4
1/2 suduk serbuk ketumbar
1/2 suduk serbuk jintan manis
1/2 suduk serbuk lada hitam
1 suduk serbuk kunyit
1 suduk pelaga - kisar halus
4 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
1 sudub minyak masak
garam

Cara-cara

1. Campur rata kesemua bahan dan lumur pada ayam.
2. Alas tin pembakar dengan aluminium foil.Percikkan 1 sudub minyak dipermukaannya.
3. Letakkan kepingan ayam di atas foil. Tutup dengan foil dan bakar pada suhu 200C selama 1 jam di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu.

Sos

2 biji tomato
8 biji cili hijau
2 tangkai daun ketumbar
jus limau nipis
garam, gula

Cara-cara

Kisar kesemua bahan di atas dan rasa asam garamnya secukup rasa.
Hidang bersama daun salad.


0 comments: