Saturday, October 24, 2009

Pai Ayam


Bahan-bahan

Pastry pai ( lihat pastry untuk pai epal )

Inti pai

3 biji telur - direbus keras dan dihiris membulat
1 biji kentang - direbus empuk dan didadu
3 sudub mentega
3 sudub serbuk rempah sup
1 cawan daging ayam cincang
3 ulas bawang putih - dicincang halus
1 biji bawang besar - didadu kecil
1/2 cawan kacang pea
garam halus
serbuk lada hitam
2 suduk tepung jagung
1 biji telur
200ml susu

Cara-cara

1. Panaskan mentega dan tumis bawang putih sehingga naik bau.
2. Masukkan serbuk rempah sup yang sudah bercampur dengan sedikit air. Tumis sehingga garing.
3. Masukkan ayam cincang, serbuk lada hitam dan garam secukup rasa. Masak sehingga kering dan ayam empuk.
4. Masukkan bawang besar. Masak sehingga bawang besar hampir layu dan masukkan tepung jagung yang telah dicampur sedikit air. Masak sehingga kering. Angkat dan sejukkan.
5. Campur rata adunan yang digoreng bersama kacang pea, telur dan kentang.
6. Pastry dibahagi dua. Ambil satu bahagian, canai dan alas tin pai.
7. Letakkan campuran ayam tadi kedalam tin pai.
8. Pukul telur sedikit dan masukkan susu. Tuang rata adunan ini ke atas campuran ayam.
9. Ambil sebahagian doh pastry dan leraikan keatas isian pai sehingga menutupi kesemua permukaan isian.
10. Bakar selama 30 minit / sehingga keemasan pada suhu 200C.

0 comments: