Sunday, October 18, 2009

Ikan Pindang Serani

Bahan-bahan

3 ekor ikan kembong - disiang dan dicuci
3 ulas bawang putih - dikisar
2 inci halia - dikisar
5 biji buah keras - dikisar
1 inci kunyit hidup - dikisar
2 batang serai - 1 dikisar dan 1 lagi dimemar
2 biji bawang besar - dihiris bulat
2 biji cili hijau - dikerat empat memanjang
1/2 cawan air asam jawa
1 cawan air
1 suduk gula pasir
3 sudub minyak masak
garam

Cara-cara

1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan yang dikisar sehingga agak garing dan naik bau.
2. Masukkan air asam jawa, air, garam dan gula. Jerang sehingga mendidih.
3. Masukkan ikan dan jerang lagi sehingga ikan hampir masak.
4. Masukkan cili hijau dan bawang besar. Didihkan sehingga bawang, cili dan ikan benar-benar masak.

* cili hijau boleh diganti dengan cili merah atau cili api .

0 comments: