Sunday, October 18, 2009

Biskut Dahlia

Bahan-bahan

1 cawan mentega
1 cawan gula kastor
1/2 suduk esen vanilla
2 biji telur merah
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung kastad
1 1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
manik perhiasan atau lain-lain untuk menghias biskut

Cara-cara
1. Campur rata tepung jagung, tepung kastad dan tepung beras. Ketepikan.
2. Pukul mentega dan gula sehingga rata dan gula larut.
3. Masukkan esen vanila dan telur merah. Pukul lagi sehingga rata.
4. Masukkan campuran ketiga-tiga tepung tadi. Masukkan 1 cawan tepung gandum dahulu dan uli rata sehingga mendapat adunan yang lembut dan senang ditekan dengan acuan bunga dahlia. Tambah 1/2 cawan tepung sedikit-sedikit jika perlu jika adunan terlalu lembut.
5. Tekan adunan dengan menggunakan acuan ke atas dulang pembakar bergris.
6. Bakar pada suhu 150C selama 12-15 minit.

0 comments: