Saturday, October 17, 2009

Dalca Daging

Bahan-bahan

1kg daging lembu atau kambing - dipotong kecil
3 sudub serbuk ketumbar
1 sudub serbuk jintan manis
1 sudub serbuk jintan putih
1/2 suduk serbuk kunyit
1 suduk serbuk lada hitam
1 sudub cili kisar
2 1/2 cawan air
10 ulas bawang merah - dikisar
5 ulas bawang putih - dikisar
1 inci halia - dikisar
3 biji terung bulat - dipotong kecil
2 biji mangga muda - dihiris kecil
10 batang kacang panjang - dipotong 1 inci panjang
5 biji kentang - dikupas dan didadu kasar
5 biji tomato - dibelah empat
4 biji cili hijau - dibelah dua
4 biji cili merah - dibelah dua
1 batang lobak merah - didadu kasar
3/4 cawan kacang dal
2 - 3 cawan santan pekat
2 - 3 cawan air
1 inci halia - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
1 suduk biji sawi
2 tangkai daun kari
5 sudub minyak masak

Cara-cara

1. Rendam kacang dal beberapa jam dan rebus sehingga lembut dan pecah-pecah. Ketepikan.
2. Masukkan daging dan kesemua rempah, cili kisar, bawang merah, bawang putih, halia dan 2 1/2 cawan air kedalam periuk. Gaul rata dan rebus sehingga daging empuk. Tambah air jika perlu.
3. Masukkan mangga muda,kentang dan kacang dal. Jerang sehingga mendidih dan kentang empuk.
4. Masukkan santan dan air dan jerang sehingga mendidih.
5. Masukkan terung, lobak merah, cili merah dan hijau, kacang panjang dan garam. Masak sehingga lobak merah dan terung empuk. Tutup api dan tutup periuk.
6. Panaskan minyak dan tumis hirisan bawang besar, bawang putih, halia, biji sawi dan daun kari sehingga layu. Tuang tumisan ini beserta minyaknya ke dalam periuk tadi. Tutup periuk selama 5 minit dan hidangkan.

0 comments: